Tipuri de vinuri explicate pe scurt


Desi exista mii de marci si feluri de vin, acesta este grupat in 6 mari categorii: vin alb, vin rosu, vin rose, vin desert, vin spumant si vin alcoolizat.
Culoarea, aroma si numele sunt determinate de tipul strugurilor folositi si procesul de fermentare.

Cat de sec este vinul se stabileste in functie de cat este de dulce. Astfel, un vin cu un continut redus de zahar va fi un vin sec.

Cabernet Sauvignon:
Este privit ca fiind unul dintre cele mai fine vinuri rosii din lume. Este un vin corpolent, obtinut in mod normal prin fermentare in butoaie de stejar. Merge foarte bine cu carne de vita, miel sau gasca.

Champagne:
Este un tip de vin provenit dintr-o regiune a Frantei, care poarta acelasi nume. Cunoscut pentru gustul dulce si intepator, vinul Champagne este potrivit pentru mancaruri usoare sau branzeturi.

Chardonnay:
Este un vin alb, de obicei sec sau demi-dulce. De multe ori are o aroma fructata si se consuma la mesele pe baza de pui sau fructe de mare.

Gewurztraminer:
Este un vin alb dulce, cu aroma fructata ce poate avea aroma de trandafiri. Este acompaniamentul ideal pentru carnea de porc si carnati.

Merlot:
Este unul dintre cele mai usor de baut vinuri rosii, datorita aciditatii scazute. Are deseori arome de prune sau cirese si se serveste alaturi de mancaruri precum pastele sau ciocolata.

Pinot Gris:
Este un vin alb, sec, usor. Poate avea aroma fructata sau florala si este recomandat alaturi de mancaruri cu sosuri grele.

Pinot Noir:
Este un vin  rosu usor, cu aroma de dulceata. Este servit cel mai bine alaturi de paste cu sos rosu, peste gras, pui sau vita.

Porto:
Este un vin alcoolizat, ceea ce inseamna ca a fost adaugat alcool suplimentare, pentru a rezista o perioada mai indelungata. Fiind un vin alcoolizat nu este recomandat pentru consum in timpul mesei, ci dupa masa.

Riesling:
Rieslingul este un vin alb, sec, destul de usor cu aroma de mar prospat. Se portriveste la mancaruri orientale, la peste si la pui. Poate fi consumat impreuna cu ciocolata sau poate fi consumat singur, ca un vin desert.

Rose:
Vinul Rose isi ia culoarea de la strugurii rosii, dar intra foarte putin in contact cu coaja strugurelui. Poate fi de la sec la dulce si este de cele mai multe ori consumat alaturi de salate sau alte feluri usoare.

Sauvignon Blanc:
Este un vin usor, chiar racoritor. Are aroma de plante, usor fructata, si este recomandat alaturi de mancaruri cu sosuri grele. Poate fi servit insa la orice fel de masa.


21/06/2014

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


9 + 6 =