Ghidul gatitului la gratar pentru incepatori


Mancarea preparata la gratar este o mancare sanatoasa ca sa o spunem simplu. Nu sunt grasimi, grasimi adaugate sau ingrediente care nu sunt necesare care sa fie adaugate la mancare. Fie ca vrei sa cumperi un nou gril sau ca vrei pur si simplu cateva sfaturi pentru a face mancarea din buna in foarte buna, inseamna ca sfaturile sunt bune. Gatitul la gratar este o stiinta, asa ca pentru a deveni un profesionist in arta gratarelor trebuie intai sa inveti bazele.

Gaz sau carbune?

Este o dezbatere foarte veche aceasta, care e mai bun: un gratar pe gaz sau unul cu carbuni? Raspunsul depinde de lucrul pe care doresti sa il faci. Iata cateva intrebari pe care sa ti le pui pentru a te ajuta sa determini ce tip de gril este mai bun pentru nevoile tale:

  • Cat de mult spatiu ai? Gratarul cu gaz ocupa mai putin loc.
  • Cat timp ai la dispozitie? Gratarul cu gaz se incalzeste mai repede.
  • Cat de mult doresti sa cheltui? Gratarul pe carbuni este mai ieftin.
  • Ce fel de aroma doresti? Gratarul cu carbuni ofera un gust autentic de la fumul carbunilor.

Care este echipamentul de care ai nevoie

Chiar daca aceasta activitate poate sa fie relativ simpla, sunt cateva unelte pe care e bine sa ti le procuri ca sa te asiguri ca bucatile de carne vor fi suculente si crocante. In primul rand trebuie sa iti iei niste clesti foarte buni. Daca intorci carnea si legumele cu clestii nu pierzi din sucul lor. In al doilea rand, investeste intr-o perie de sarma pentru gratar. Nu trebuie sa fie prea fistichie – poti sa cumperi una de la un magazin local – insa este foarte buna cand folosesti marinara sau sos. In al treilea rand vei avea nevoie de folii de aluminiu pentru acoperirea anumitor carnuri si legume. Apoi poti sa cumperi si un cos special pentru gratar ca sa nu mai ai nevoie de folii.

Incalzirea gratarului

Intotdeauna trebuie sa incalzesti gratarul, asa cum trebuie sa dai drumul si la cuptor inainte. Daca folosesti carbuni poate sa iti ia si 45 minute pana cand se incalzeste bine. Ca sa sti daca este bine incalzit, pune mana cam la 3 cm de gratar si numara cat de mult poti sa o tii acolo. Mai putin de 2 secunde? Este la temperatura buna si este gata de lucru. Pentru bucatile mai mari de carne este mai bine sa folosesti la temperatura cat mai mare.

Pregatirea mancarii

Intotdeauna sa ai reteta in minte si sa o pregatesti cu ingredientele de care ai nevoie. Asigura-te ca ai suficient combustibil fie propan sau carbune si incepe incalzirea gratarului chiar inainte de a pregati carnurile sau legumele. In timp ce gratarul se incalzeste, lasa carnea in sosul de marinat, pune condimente pe legume si aduna tot echipamentul necesar. Gratarul poate sa fie distractiv si amuzant daca esti organizat.

Caldura directa versus indirecta

Caldura directa inseamna sa gatesti carnea direct pe flama, iar caldura indirecta inseamna sa gatesti carnea la adapost de flama. Bucatile de carne de porc/vita si burgerii ar trebui gatite tot timpul la caldura directa, iar legumele, puiul si pestele ar trebui sa fie intotdeauna gatiti la caldura indirecta. Ca regula generala pe care trebuie sa o tii minte este ca daca bucata de carne are mai putin de 5 cm in grosime, ar trebui sa fie gatita la caldura indirecta.

Sfaturi finale

Poate sa fie foarte provocator atunci cand gatesti prima data, insa nu deschide gratarul sa verifici carnea tot timpul. Lucrul acesta lasa caldura sa scape si intervine in procesul de gatit, creand efectul de carne uscata. De asemenea, lasa carnea sa stea pentru cinci minute in cuptor dupa ce a fost gatita. In mod surprinzator, prin acest procedeu carnea se face mai suculenta decat daca ai fi muscat imediat din ea.


23/06/2014

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


0 + 3 =