Ghid culinar – Ierburi Aromate Proaspete


Puteti pastra ierburile aromatice proaspete mai multe zile introducand tulpinile intr-un pahar inalt, cu putin apa, peste care asezati o folie de plastic. Introduceti paharul la frigider si completati cu apa ori de cate ori este nevoie.

Puteti de asemenea sa congelati ierburile. Indepartati frunzele de tulpina, clatiti-le bine si apoi uscati-le. Puse in pungi de plastic, bine sigilate, plantele pot rezista in congelator pana la sase luni. Se vor inegri putin, dar gustul va ramane la fel de puternic ca atunci cand sunt proaspete.

Busuioc: Aromat si picant, aproape piperat. Merge foarte bine cu rosii, legume, pui, pizza si salate.

Ceapa chivas: Frunze precum iarba cu un gust subtil de ceapa. Se potriveste la felurile pe baza de oua, la supe, la sosuri, la cartofi copti, la peste.

Coriandru: Seamana cu frunzele de patrunjel dar cu o aroma plina de viata. Folosit in bucataria Asiatica, Mexicana si Indiana.

Marar: Frunze de forma unei pene cu gust racoritor de verdeata. Este folosit in foarte multe retete culinare, in special la salate, omlete, legume, mancaruri cu fructe de mare, impreuna cu iaurt pentru dressinguri.

Menta: Cu gust racoritor, ideala pentru mancarurile dulci. Folosita foarte des la bauturi, jeleuri, sosuri, marinate.

Oregano: Echilibreaza rosiile acide – din aceasta cauza foarte folosit la pizza. Mai poate fi folosit la miel, vita, vinete.

Patrunjel: Proaspat si piperat. Patrunjelul cret este mai aromat decat patrunjelul italian cu frunza lata. Perfect pentru salate, legume si paste.

Rozmarin: Aroma si gust intepator de pin. Folosit des in mancarurile mediteraneene, miel, pui, paine.

Salvie: Foarte aromata. Folosita la mezeluri proaspete, umpluturi pentru carne, carne de porc, gasca, rata.

Tarhon: Un gust apropiat de al lemnului dulce. Ideal pentru pui, peste, crustacee, legume, oua, indispensabil in sosul bernez.

Cimbru: Gust mentolat si citric. Folosit in special in bucataria mediteraneana, tocane, oua, fructe de mare, pui. Se pune si in apa in care se fierbe orezul.


21/06/2014

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


0 + 6 =